Buna fetelor,

Dupa cum v-am obisnuit, fiecare duminica vine cu o postare noua. Azi m-am gandit sa va povestesc putin despre aceasta meserie, dar si care sunt diferentele intre hairstylist si coafez/a.

Arta aranjarii parului dateaza de mii de ani, fiind ilustrata inclusiv in picturi rupestre. In anumite culturi din Africa se considera ca spiritul unei persoane salasluieste in parul acesteia, motiv pentru care “artistii” in aranjarea parului aveau un statut ridicat in comunitate. In antichitate, societatile din Grecia si Egipt acordau o mare importanta aranjarii parului, deopotriva la femei si la barbati, insa aparitia propriu-zisa a termenului “coafor”/ “hairdresser” si reglementarea profesiei au aparut, in Europa, abia in secolul al XVII-lea. De atunci pana in zilele noastre, meseria de “coafor” a batut cale lunga, cu modificari pe masura evolutiei sociale.

 

Un lucru a ramas, insa, neschimbat: cum arata parul unei persoane spune multe despre stilul acesteia, despre statutul social si o poate ajuta (sau impiedica) sa evolueze in societate, in baza relatiilor personale si profesionale pe care le are. Din toate aceste motive conteaza atat de mult cum arata parul, iar pentru cele mai bune rezultate este recomandata apelarea la un hairstylist, denumit in cercurile profesionale “coafor stylist”.

 

 

In mintea multor persoane exista, insa, o dilema: care este diferenta dintre un hairstylist/coafor stylist si un coafez / o coafeza sau un frizer / o frizerita? Hairstylist este cumva doar denumirea pompoasa, “americanizata” a unui coafor si un pretext pentru a solicita mai multi bani pe serviciul cerut?

 

 

 

Raspunsul este in mod clar “NU”, existand diferente majore intre un hairstylist si un/o coafez/a. Iar principala deosebire consta in gradul de pregatire!  Un hairstylist are in spate nu doar cativa ani de experienta, ci mai cu seama seminarii de hairtyling specializate, in care se invata tehnici multiple de tundere a parului, precum si tot ce tine de coloristica. Totodata, exista diferente de atitudine si metode felurite de lucru care deosebesc un coafor stylist de un /o coafez/a de rand.

Exemplu, daca pasesti intr-un coafor oarecare, fara personal specializat, si prezinti o fotografie cu o tunsoare si o culoare anume de par, te vei aseza pe scaun, iar coafez/a va incepe sa lucreze. Interactiunea cu coafezul/coafeza se va limita la intrebarea “Esti sigur/a?”, iar raspuns tau va fi, de regula, “Da”. Insa, din pacate, in majoritatea cazurilor, rezultatul final nu va fi cel dorit de tine, cel din fotografie.   Insa, daca apelezi la un coafor stylist si ii prezinti aceeasi fotografie cu tunsoarea si culoarea dorite de tine, vei primi total alt “feedback”. Hairtylistul se va uita atent la tine, la ce tinuta porti, la culoarea tenului, la forma fetei, la culoarea ochilor, te va intreba unde lucrezi (unei avocate i se potriveste, de regula, alt look decat unei antrenoare de fitness, ca exemplu) si abia mai apoi o sa-ti spuna daca acel look este potrivit pentru tine, oferindu-ti argumente exacte.

In ceea ce ma priveste pe mine, cred ca stiti deja ca aceasta meserie este totodata si marea mea pasiune. Sincer, nici macar nu imi pot imagina cum ar fi sa fac altceva. Iar din aceasta pasiune se naste dorinta de a evolua din ce in ce mai mult. Daca inainte ma motiva intr-un fel sau altul citatul “Sky is the limit” , de ceva vreme sunt foarte curioasa ce e si mai sus. So, no limits.

 

Hairstylingul nu este o meserie usoara, dar este una incredibil de frumoasa, mai ales atunci cand faci totul din pasiune!

 

With love for hair, 

 

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.