Despre pigmentii parului si neutralizare

 

Hello girls, finally ne intalnim din nou cu o alta postare. Din pacate in aceasta perioada timpul nu imi permite sa scriu saptamanal, insa cum prind putina pauza, here i am !

Dupa multitudinea de mesaje primite de la voi cu acest subiect , azi am decis sa vorbim putin despre pigmentii parului, cum ii anulam sau ce sunt ei.

 

Tehnica vopsirii are la baza trei metode. Si anume : tonalizarea, colorarea si/sau decolorarea. 

Bun! La tonalizare, pigmentii coloranti acopera numai suprafata exterioara a firului de par , pe cand la colorare pigmentii patrund in interiorul firului. Decolorarea, distruge total sau partial pigmentii parului deja existenti.

Produsele destinate tonalizarii sunt sub forma de spuma, crema sau lichida si nu se amesteca cu oxidant. Aceste produse contin colorant direct care coloreaza pigmentii sub forma definitiva.  Avantajul acestui procedeu este ca nu ataca stratul de keratina.

La vopsire, produsul se amesteca cu oxidant iar culoarea rezultata in urma procedeului persista mult mai mult timp.

Vopseaua in sine, este alcatuita din : colorantul de baza care poate fi emulsie sau crema. Aceasta substanta fiind constituita din particule microscopice care patrund dincolo de stratul solzos al firului de par. Oxidantul, se leaga de colorantul din prima etapa de pigmentare, marind volumul pigmentilor .

La decolorare , produsul de amesteca cu oxidant, si este sub forma de pudra sau crema. Ei bine, decolorarea, distruge pigmentii parului ajungand la pigmentul natural sau la pigmentul dorit. Banuiesc ca stiti cu toate ca,  decolorarea deschide parul. Iar in unele cazuri o singura decolorare nu este suficienta.

Un alt lucru foarte important este ca niciodata, NICIODATA nu folositi in compozitia de decolorare oxidant de 12% , nici 9% nu va prea recomand. Riscati sa ardeti parul, chiar daca acest lucru nu se va observa dupa prima spalare, parul vostru va suferii in timp si o sa ajungeti la minunatul tratament foarfeca.

 

In primul rand, trebuie sa stiti ca , culoarea parului nostru este un amestec de trei culori : Rosu, albastru si galben.Acestea sunt culorile primare. Culorile secundare sunt violet, verde si portocaliu. Daca stiti roata culorilor sau teoria culorilor, cele opuse pigmentului  se vor anula.

ex: ROSU se taie cu VERDE

GALBEN – VIOLET

ALBSTRU – VIOLET

GRI – se taie cu ROSU pentru a ajunge la BEJ.

In principiu la parul blond gasiti pigmentul galben, la saten portocaliu si la cel castaniu pigmentul rosu. Deci, inainte de a trece de la o nuanta la alta, trebuie sa schimbi pigmentul de baza.

 

In cazul in care decolorati parul pentru a ajunge la blond, iar dupa decolorare intalniti pigmentul galben sau portocaliu, acesta se anuleaza cu culoarea opusa, violet/mov/mov-albastrui. In principiu fiecare brand de vopsea profesionala are pigmentii corectori sau mix-tonurile care anuleaza.

In ceea ce priveste samponul violet,silver sau orice alta denumire ar avea, cu acel pigment mov, nu va fi suficient pentru a anula pigmentul galben. Va sfatuiesc sa folositi acele sampoane sau produse cu pigment mov maxim o data pe saptamana, folosind-ul foarte des riscati sa incarcati parul cu acel pigment, care nu este tocmai bun si benefic parului. In ideea in care pe parcursul urmatoarelor vopsiri va poate cauza mici probleme.

O alta problema primita de la voi este ca nu va iese nuanta de gri pe parul care contine galben sau portocaliu. Daca aruncati o privire la tabelul culorilor, acest lucru este si normal, deoarece gri-cenusiu in combinatie cu galben/portocaliu, rezulta verde.

Inainte de a achizitiona sau de a va vopsii parul, va sfatuiesc sa apelati la acest tabel. Eu personal nu recomand vopsirea parului acasa, sau mai ales schimbarile de culoare . Sfatul meu este sa apelati intotdeauna la persoanele in domeniu, care pot face acest lucru fara a va deteriora parul.

 

Sper ca aceasta postare sa va ajute in procedeele de colorare si sa tineti cont ca , culoarea de pe ambalaj , in cazul vopselelor din comert, nu intotdeauna se potriveste prigmentului vostru din par.

 

    Va doresc o duminica minunata ! 

                              Have a good hair day, everyday !  

            

With love for hair,

                                

Write a comment:

*

Your email address will not be published.