Mituri legate de par

Hello girls,

Cu siguranta multe dintre voi ati auzit o droaie de povesti legate de par, pe unele am putea sa le numim chiar povesti fantastice, insa sunt foarte multe pesoane care chiar cred in toate aceste mituri.

Sunt o multime de mituri legate de par care exista de atata timp incat te fac sa crezi ca sunt adevarate. Ei bine, multe sunt doar mituri si azi o deslusim cateva dintre ele.

 

Primul mit care  mi se pare cel mai folosit este tunsul exagerat de scurt al copiilor mici, rasul in cap.Convingerea ferma a acestor vorbe din popor face ca multe mamici sa isi tunda copiii foarte scurt. Din pacate este doar un mit, caci daca ar fi adevarat nu am mai avea problema numita chelie, nu?

Acest mit capata adevar datorita schimbarii parului. Faptul ca multi parinti au impresia ca parul crescut dupa primul tuns la zero este mai des tine de faptul ca aceste tunsori se fac un jurul varstei  de 1-2 ani cand parul bebelusilor oricum se schimba, fara a fi tunsi. Dupa varsta de 1-2 ani parul isi schimba textura, devine mai viguros.  Insa multi parinti asociaza aceste schimbari ale parului cu tunsul la zero.

 

Un alt mit care toate ne dorim sa fie adevarat este acela ca varfurile despicate pot fi reparate fara sa le tai. No way !!!

Singurul tratament de mare succes pentru firele despicate se numeste foarfeca. Intr-adevar sunt unele produse de ingrijire care ajuta temporar varfurile, insa efectul acestor produse dureaza pana la urmatoarea spalare.Firul de par este format din medula (maduva), cortex – care contine celule bogate in keratina, cuticula , stratul exterior format din celule aplatizate ce au rol de protectie, precum un sigil al parului. Ei bine, cand cuticula parului se deterioreaza din cauza unor factori ca cei de mai sus, firele devin vulnerabile si se despica.

 

Luna plina. Intr-adevar este foarte frumoasa, insa nu este nevoie sa va tundeti doar pentru ca este luna plina. Parul creste oricum in aceasta faza a lunii, fie ca il tunzi fie ca nu . Atunci cand luna creste, circulatia sangelui este mai intensa iar radacina parului mai bine oxigenata, iar parul creste, insa nu iti imagina ca va creste vizibil peste noapte. Daca toate ne-am tunde cand e luna plina, ar fi o lume plina de Rapunzel. Ar fi frumos, nu?

 

Vopsirea parului la menstruatie  este de departe unul dintre cele mai mari mituri. Faptul ca trebuie sa evitam vopsirea in timpul mentruatie este un mit fals.  Mi-am vopsit parul de nenumarate ori in aceasta faza a lunii si nu am vazut schimbari, insa , da, este un motiv de a da vina pe ceva daca nu ne iese nuanta dorita.

Extensiile de par distrug parul !!! Da, daca le aplici doar ca sa ai extensii ele distrug parul. Insa aplicate, intretinute si inlaturate adecvat, de o persoana care stie sa faca asta, parul nu se distruge.

 

Un alt mit este acela ca o data ce vopsesti parul, acesta nu va mai fi niciodata sanatos.

Este dovedit stiintific ca in momentul vopsirii , firul de par se deschide ca sa permita culorii sa patrunda in el si astfel se deterioreaza putin. Insa cuticula firului de par se regenereaza daca acesta este bine ingrijit si hidratat. Cu un tratament potrivit parului tau, acesta isi poate recapata aspectul de dinaintea vopsirii.

Am putea crede ca stim totul despre parul nostru, insa nu este asa. Am sa va prezint cateva din lucrurile pe care probabil nu le stiti .

  • Radacina parului, aflata sub epiderma este intr-adevar vie, dar pe masura ce firul creste, ceea ce apare deasupra epidermei sunt doar celule moarte.
  • Numarul aproximativ de fire de par de pe scalpul unei persoane variaza intre 120.000 si 150.000;
  • Parul creste cu aproximativ 1 cm pe luna
  •  Zilnic pierdem intre 50-100 de fire pe zi.
  • Parul este foarte elastic. Cand este ud, el se va intinde in lungimea sa cu pana la 30% fara sa se deterioreze. In orice caz, si elasticitatea si gradul de hidratare este mai scazut la parul negru cret decat in cazul culorilor mai deschise.
  •  Culoarea parului depinde de melanina (pigment). Pe masura ce imbatranim se secreta tot mai putina melanina si se formeaza mici bule de aer aparand astfel aspectul carunt al parului.
  • Exista diferente „etnice” in ceea ce priveste parul.

Parul a fost intotdeauna o arma secreta a femeilor. A indemnat la joaca, a inspirat mister, candoare, senzualitate, sobrietate si chiar a fost un veritabil marcator al personalitatii femeilor. A creat prejudecati in legatura cu firea lor, cu inteligenta, sexualitatea sau chiar moralitatea lor.

Indiferent de culoare sau lungime, cheia unui par frumos este sanatatea lui si aspectul ingrijit. Acesta se poate capata atat prin ingrijirea profesionala, cu produsele adecvate, cat si prin anumite metode ce se pot pune in practica zilnic.

 

                            With love for hair,

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.